Säännöt

1. Ottelut

1.1 Ottelut pelataan 4vs4-peliformaatilla.
1.1.2 Maalivahdin voi halutessaan ottaa pois jolloin saa viidennen (5) kenttäpelaajan.
1.2 Ottelussa pelataan kolme (3) erää, jotka kestävät kuusi (6) minuuttia.
1.3 Superliigan ottelut pelataan kiekko.tk -appletissa luodussa huoneessa, jonka nimeksi tulee Superliiga [LYH - LYH].
1.4 Otteluissa ei käytetä jäähyjä eikä ominaisuuspisteitä.
1.5 Pitkät ja paitsiot ovat päällä.
1.6 Otteluissa ei saa myöskään olla seuraavia asetuksia päällä: Penalties, VIP Only, Experience -tasoja eikä myöskään Classic-asetusta.
1.7 Huoneiden tulee olla suojattuna salasanalla, eivätkä ne saa olla lukossa. Maksimimäärän maaleissa tulee olla 0.
1.8 Ottelua ei saa aloittaa vajaamiehisenä (esim 4vs3).
1.9 Ottelu voidaan aloittaa vasta, kun tuomari antaa siihen luvan.
1.10 Ottelun aikana kentällä saa käydä enintään kymmenen (10) pelaajaa per joukkue.
1.11 Ottelun saa tuomita vain Superliigan virallinen tuomari. Tuomarioikeuksia voi hakea johtokunnalta.
1.12 Joukkueiden peliasujen tulee erottua toisistaan. Värit sekä numerokoodit saa tarvittaessa joukkuesivuilta, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Komennolla "/dc on" saa myös vaihdettua peliasut erottuviksi.
1.13 Mikäli ottelun aikana jollakin pelaajalla alkaa lagaamaan, tai muuta vastaavaa, minkä takia pelaaja ei pysty pelaamaan, tulee peliaikaa kuluttaa pitkällä kiekolla tai paitsiolla. Jos pelaaja ei pysty jatkamaan peliä loppuun eikä joukkueella ole varapelaajia, ottelu tulee pelata loppuun myöhemmin aloittaen siitä tilanteesta, jolloin ottelu keskeytyi.
1.14 Otteluissa tulee noudattaa herrasmiessääntöjä ja käyttäytyä toisia kohtaan reilusti.
1.15 Ottelut päättyvät siihen, mikäli joukkueiden välillä on maalieroa kahdeksan (8) maalin verran. Esimerkiksi siis 8-0 tai 9-1 tilanteessa ottelu keskeytetään ja lopputulos on selvä.

2. Joukkueet

2.1 Liigaan osallistuvien joukkueiden tulee sitoutua otteluiden aikarajoihin, eli niin kutsuttuihin deadlineihin. Nykyisin pelejä saa pelata kuitenkin vielä molempien joukkueen suostumuksella deadlinen jälkeen aina yöhön saakka.
2.2 Joukkueella tulee olla yksi (1) päävastuuhenkilö sekä 1-2 vastuuhenkilöä.
2.3 Joukkueen liigakokoonpanossa tulee olla vähintään viisi (5) pelaajaa kauden alussa.
2.4 Joukkueen kokoonpanon pelaajamäärä on rajoittamaton.
2.5 Joukkueiden vastuuhenkilöt lisäävät pelaajasiirrot johtokuntalaisten käsiteltäviksi. Kokoonpanon ulkopuolella oleva pelaaja ei saa pelata liigaottelussa.
2.6 Joukkueen kokoonpanossa ei saa olla pelaajia, jotka pelaavat jotakin muuta liigaa samanaikaisesti.
2.7 Joukkue voi vaihtaa nimeänsä kesken kauden 5 pelimerkin hintaan, mikäli joukkueella on esittää siihen hyvät perustelut. Johtokunnalta on aina ensin kysyttävä lupa nimenvaihtoon, jos se tapahtuu kesken kauden.
2.7.1 Kausien välissä joukkueen nimenvaihto on ilmaista.
2.8 Joukkueen pyrkiessä toiseen liigaorganisaatioon, tulee vastuuhenkilön ottaa yhteyttä johtokuntaan hyvissä ajoin. Tämä mahdollistaa liigapaikan säilyttämisen tulevalla kaudella Superliigassa, mikäli liigapaikkaa ei toisesta organisaatiosta aukene.
2.9 Joukkueiden vastuuhenkilöiden tulee ilmoittaa syy mahdollisiin pelaamattomiin otteluihin johtokunnalle deadlinen jälkeiseen päivään klo 21.00 mennessä. Mikäli vastausta ei kuulu, johtokunta tekee päätöksen oman näkemyksensä perusteella.
2.10 Joukkueen kaatuessa tai lopettaessa liigassa kausimaksua ei hyvitetä.
2.11 Uuden kauden alkaessa jokainen edelliskaudelta jatkava joukkue tekee foorumille Hakemukset-ketjuun jatkohakemuksen.
2.11.1 Jatkavien joukkueiden ei tarvitse kirjoittaa erikseen perusteluita, miksi heidät pitäisi valita.
2.12 Joukkueen lyhenteessä täytyy olla vähintään kaksi (2) ja korkeintaan viisi (5) merkkiä.

3. Pelaajat

3.1 Pelaajan täytyy kuulua kiekko.tv:ssä samaan joukkueeseen, jossa hän pelaa liigaa.
3.2 Pelaaja voi suorittaa nimenvaihdon kesken kauden maksamalla kaksi (2) pelimerkkiä kiekossa nimimerkille Sliiga. Nimenvaihdosta tulee kertoa johtokunnalle ennen vaihtoa. Kauden ulkopuolella nimeä saa vaihtaa maksutta.
3.3 Pelaaja saa edustaa ainoastaan yhtä joukkuetta samanaikaisesti Superliigassa.
3.4 Pelaaja saa vaihtaa joukkuetta Superliigan sisäisesti yhden (1) kerran kuluvan kauden aikana.
3.4.1 Pelaajan siirto-oikeus umpeutuu kuuden (6) pelatun runkosarjaottelun jälkeen, mukaan lukien muissa liigoissa pelatut ottelut kuluvan kauden aikana.
3.4.2 Mikäli pelaaja poistuu tai hänet potkitaan joukkueesta, pelaaja ei saa enää palata saman joukkueen kokoonpanoon samalla kaudella. Mikäli poistuminen/potkiminen tapahtuu vahingossa, tulee joukkueen vastuuhenkilöiden olla välittömästi yhteydessä johtokuntaan. Tässä tapauksessa johtokunta voi vielä mahdollisesti hyväksyä pelaajan pelikelpoiseksi.
3.4.3 Mikäli pelaaja poistuttuaan joukkueesta pelaa Kiekkoliigaa, on hänellä oikeus palata takaisin Superliigaan eri joukkueeseen mistä hän/hänet oli poistunut/poistettu edellyttäen, että pelaajan siirto-oikeus ei ole mennyt umpeen. Kiekkoliigassa pelatut ottelut lasketaan yhteen Superliigassa pelattujen otteluiden kanssa eli yhteenlasketun pelimäärän tulee olla viisi tai vähemmän pelaajan halutessa palata Superliigaan samaisella kaudella.
3.4.4 Pelaaja joka on merkitty minkä tahansa liigan karsintajoukkueen kokoonpanoon ei saa edustaa tulevalla kaudella Superliigassa muuta kuin karsintajoukkuettaan ennen 2. deadlinen päättymistä, mikäli hänen edustamansa karsintajoukkue selviytyy liigaan.
3.5 Pelikiellossa oleva pelaaja ei saa osallistua otteluihin edes vaihtopenkillä, ennen kuin hänen kieltonsa on loppunut.
3.6 Pelaajien on henkilökohtaisesti noudatettava hyviä tapoja niin Discordissa, kiekossa, Superliigan sivustolla kuin myös muissakin Superliigaan liittyvissä paikoissa.
3.7 Pelaajien tulee noudattaa Kiekko.tk:n sääntöjä ja niiden rikkomisesta rangaistaan tapauskohtaisesti.
3.8 Mikäli Superliigaan siirtyvällä pelaajalla on muussa liigassa voimassa oleva pelikielto, tulee pelaajan siirtyminen Superliigaan käsitellä tapauskohtaisesti. Myös suuren pelikieltohistorian omaavalta pelaajalta voidaan evätä pääsy Superliigaa pelaavan joukkueen kokoonpanoon. Vastuuhenkilön tehtäviin kuuluu varmistaa pelaajan pelikelpoisuus ennen pelaajan lisäämistä kokoonpanoon.
3.9 Henkilökohtaiselle tilastosivulle lisätään mitali ainoastaan, mikäli pelaaja on pelannut mitalin voittaneessa joukkueessa runkosarjassa kolmessa (3) ja pudotuspeleissä vähintään yhdessä (1) ottelussa.

4. Vastuuhenkilöt

4.1 Vastuuhenkilöt ilmoitetaan jokaisen kauden alussa kokoonpanoilmoituksissa.
4.1.2 Vastuuhenkilön tulee olla rekisteröitynyt Superliigan sivuille samalla nimimerkillä, millä hän pelaa Superliigaa.
4.2 Vastuuhenkilöt toimivat joukkueensa yhteyshenkilöinä.
4.3 Vastuuhenkilöt ovat vastuussa joukkueensa käyttäytymisestä.
4.4  Vastuuhenkilöiden tulee olla oman kiekko.tk-joukkueensa master koko kauden ajan.
4.5 Vastuuhenkilöt ovat myös vastuussa mm. imagokyselyistä, pelaajakyselyistä sekä muista mahdollisista kyselyistä mitkä johtokunta suorittaa.
4.6 Vastuuhenkilöltä voidaan evätä oikeudet toimia vastuuhenkilönä, mikäli johtokunta kokee vastuuhenkilön toimineen väärin joukkuetta/liigaa kohtaan.
4.7 Kaikki vastuuhenkilöt voidaan vaihtaa joukkueessa kauden aikana, mikäli vaihtaminen tapahtuu yhteisymmärryksessä ja siihen osaa ottavat osapuolet antavat hyväksyntänsä vastuuhenkilövaihdolle. Vastuuhenkilöitä vaihtaessa tulee aina ensin ottaa yhteys johtokuntaan. Uuden päävastuuhenkilön täytyy olla ollut kokoonpanossa kauden alusta lähtien.
4.8 Päävastuuhenkilö ei saa vaihtaa joukkuetta kauden aikana.

5. Tuomarointi

5.1 Otteluissa saa toimia tuomarina henkilö, jolla on tuomarioikeudet Superliigan sivuilla.
5.2 Tuomari kirjaa ottelussa ylös ottelussa pelanneet pelaajat, tehopisteet ja tuloksen. Ottelun päätyttyä tuomari lisää ottelun liigan sivuille.
5.2.1 Vain ottelussa kentällä käyneet pelaajat merkitään tilastoihin.
5.2.2 Tahallisesti väärin lisätty ottelu on rangaistava teko. Tästä esimerkkinä itselleen tai muille laitetut valheelliset tilastot.
5.3 Tuomari ei saa lisätä tai poistaa pisteitä eikä maaleja. (Paitsi säännön 5.10 nojalla). Vain kiekko.tv:n hyväksymät maalit kelpuutetaan.
5.4 Tuomarilla on oikeus ja velvollisuus poistaa häiriköivä katsoja. Tuomari saa myös huomauttaa turhasta public-huudoista joukkueiden välillä.
5.5 Ottelut ja erät saa aloittaa vasta, kun tuomari antaa siihen luvan.
5.6 Jos tuomari katsoo toisen joukkueen tai pelaajan rikkoneen sääntöjä, hänen tulee ilmoittaa asiasta johtokunnalle. Johtokunta päättää mahdollisista rangaistuksista tutkittuaan asiaa.
5.7 Tuomarioikeuksia voi hakea johtokunnalta.
5.8 Tuomarointivirheistä tulee ilmoittaa välittömästi johtokunnalle.
5.9 Tuomarointioikeudet voidaan ottaa pois jatkuvien virheiden, tai muun syyn vuoksi johtokunnan harkinnan mukaan.
5.10 Jos toinen joukkue tekee ns. lagimaalin, tulee toisen joukkueen ensisijaisesti tehdä oma maali. Näitä ei merkitä otteluraporttiin.

6. Runkosarja

6.2 Kausi jaetaan pääasiallisesti aina neljään jaksoon, joiden jälkeen pelataan pudotuspelit.
6.1 Jokaisen kauden alussa julkaistaan kyseisen kauden sarjajärjestelmä ja sitä koskevat aikataulut uutisena.
6.2 Joukkueiden tulee aina noudattaa jaksojen deadlineja ja pelata ottelut deadlineihin mennessä (tähän liittyy poikkeus kohdassa 2.1). Deadlinet ilmoitetaan kauden alussa. Huom! Deadlinet saattavat muuttua kauden aikana.
6.3 Runkosarjaottelussa voitosta saa 3 pistettä, tasapelistä 1 pisteen ja tappiosta 0 pistettä.
6.4 Jos ottelu päättyy varsinaisella peliajalla runkosarjassa tasalukemiin, pelataan yksi jatkoerä äkkikuolema-periaatteella 3vs3-formaatilla. Jatkoerän voittaneelle joukkueelle kaksi (2) pistettä ja hävinneelle yksi (1) piste. Jatkoerän päättyessä tasan joukkueet päätyvät normaaliin tapaan pistejakoon eli kummallekin joukkueelle yksi (1) piste. Jatkoerälle täytyy tehdä erillinen 3vs3-huone publicille samoilla säännöillä.
6.5 Jos joukkueita on jäänyt tasapisteisiin, paremmuuden ratkaisee:
6.5.1 Keskinäisistä otteluista saadut pisteet
6.5.2 Keskinäisten otteluiden maaliero
6.5.3 Keskinäisten otteluiden tehdyt maalit
6.5.4 Maaliero
6.5.5 Tehdyt maalit
6.5.6 Päästetyt maalit
6.6 Runkosarjan jaksojen takarajat ovat ehdottomia. Pelaamattomista peleistä takarajan umpeuduttua rangaistaan syyllistä osapuolta joko pistevähennyksin tai ottelu tuomitaan syyllisen joukkueen tappioksi.
6.6.1 Jaksojen deadline on aina klo 23, ellei toisin ilmoiteta. Joukkueet saavat pelata edellä mainitun kellonajan jälkeen yön aikana vielä pelaamattomia pelejään pois, mikäli se tapahtuu yhteisymmärryksessä molempien joukkueiden välillä.

7. Pudotuspelit

7.1 Kaikki pudotuspeliottelut pelataan paras viidestä –periaatteella ellei toisin mainita, eli jatkoonpääsyyn vaaditaan kolme voittoa. Poikkeuksena pronssiottelu, joka on vain yksi ottelu.
7.2 Pudotuspeliotteluissa pätee samat säännöt kuin runkosarjaotteluissa, mutta mikäli ottelu on varsinaisen peliajan päättyessä tasan, ottelun voittaja ratkaistaan äkkikuolemalla 4vs4-formaatilla.
7.3 Pudotuspeleissä käytetään samoja deadline-käytäntöjä kuin runkosarjankin otteluissa. Katso kohdat 6.6 ja 6.6.1.
7.4 Kokoonpanoon ei saa lisätä pelaajia pudotuspelien aikana.
7.5 Pronssimitali ratkaistaan pronssiottelulla, joka on yhdestä voitosta poikki. Paremmin menestynyt joukkue runkosarjassa pelaa pronssiottelussa kotipuolella.
7.6 Pudotuspelien pelitapa ilmoitetaan ennen jokaista kautta Kausipaketissa.

8. Karsinnat

8.1 Liigasta karsintoihin joutuvien joukkueiden lukumäärä on kausikohtainen ja siitä ilmoitetaan jokaisen kauden alussa sarjajärjestelmän tiedettyä.
8.2 Karsintojen toteutustapa ilmoitetaan niiden alkaessa.
8.3 Karsinnat pelataan samoilla pelisäännöillä kuin runkosarjan pelit.
8.4 Karsintojen aikana joukkue ei saa tehdä pelaajasiirtoja.
8.5 Ottelut pelataan hakemuksessa ilmoitetulla kokoonpanolla.
8.6 Karsintoihin valitaan potentiaalisimmat joukkueet suhteessa joukkuetarpeeseen liigassa.
8.7 Vastuuhenkilön tulee hakemusta jättäessään tarkistaa pelaajiensa pelikelpoisuus. Superliigassa voimassa oleva pelikielto, toisessa liigassa päällä oleva pelikielto tai pitkä pelikieltohistoria evää pelaajan osallistumisen karsintoihin.

9. Rangaistukset

9.1 Sääntöjen laiminlyönti johtaa lievissä tapauksissa varoitukseen, toistuvissa ja törkeissä tapauksissa pelikieltoon ja joukkuerikkeiden kohdalla pistevähennyksiin tai jopa joukkueiden liigasta poistamiseen.
9.2 Johtokunta päättää rangaistuksen kovuuden kyseisen rikkeen vakavuuden sekä mahdollisen toistumisen perusteella. 
9.3 Kaikissa tapauksissa johtokunnan harhaanjohtaminen on kiellettyä, joka johtaa rangaistuksen kovenemiseen.
9.4 Pelikieltoon tuomitulla pelaajalla on mahdollisuus selittää mistä rike johtui, ja rangaistus on mahdollista kumota johtokunnan jälkikäsittelyn aikana.
9.5 Johtokunta voi myös antaa sanktiota pelaajalle, joka ei käyttäydy johtokuntaa kohtaan asiallisesti.
9.6 Pelikiellossa olevan pelaajan tulee käyttäytyä esimerkillisesti, sillä pelikiellossa oleva pelaaja voi saada pienestäkin rikkeestä lisää pelikieltoa.
9.7 Johtokunta voi rangaista epäasiallisesta käytöksestä liigan kotisivuilla lievemmissä tapauksissa kommentointikiellolla, sekä tarvittaessa myös IP-banneilla.
9.8 Johtokunta pidättää oikeuden rangaista pelaajaa myös asioista, joita ei ole mainittu säännöissä.
9.9 Rikkeen tekevän pelaajan mahdollinen pelikielto- ja käytöshistoria otetaan huomioon rangaistusta harkittaessa. Mikäli pelaajalla on laaja historia käytöshäiriöitä, on suurempi pelikielto mahdollinen.
9.10 Johtokunta ei ole velvoitettu julkaisemaan materiaalia (esim. kuvia) tapauksista ulkopuolisille tai asianomaisille.

© Superliiga 2019