Superliigan finaaliennakko 1/2022

Artikkeli

Superliigan finaaliennakko: Viimeiset Hitaat ovat hallinneet Superliigaa monta kautta putkeen ja joukkue lähteekin tavoittelemaan kolmatta perättäistä mestaruuttaan. Onnistuuko PePo katkaisemaan ViHin dominoinnin Superliigassa?

 

 ______________________________________________________________________________________

Superliigan Pudotuspelit 1/2022

Tulokset     Pistepörssi

 ______________________________________________________________________________________

Lähes kolme kuukautta kestänyt kausi saa huipennuksensa, kun Superliigaa monta kautta putkeen dominoinut Viimeiset Hitaat saa vastaansa PePon, joka lähti kauteen hyvin pitkälti uudistuneella kokoonpanolla. Kummankaan joukkueen mestaruus ei olisi toteutuessaan itsestäänselvyys.

-

-

PePo lähtee tavoittelemaan ensimmäistä mestaruuttaan Superliigassa, joukkue on jo kahdesti edennyt liigassa finaaleihin, mutta joutunut molemmilla kerroilla poistumaan kaukalosta pettymyksen saattelemana. Joukkue lähti tähän kauteen isoilla kokoonpanomuutoksilla, kuin aiemmilta kausilta tuttuja naamoja oli remmissä hari sekä teippi. Näiden herrojen lisäksi sopimukset lyötiin kuntoon herrojen Anaking sekä pappaus kanssa, joka tunnetaan myös nimellä Reto. Materiaalissa PePo ei ainakaan jää kyllä vastustajajoukkueen jalkoihin. hari on edelleen kiekon parhaita alempiapuolustajia sekä hänen aisaparinaan operoiva Anaking on kovalla työllä ajanut itsensä sisään kiekon eliittiin ja onkin hän monena edelliskautena ollut ehdolla liigan parhaaksi ylemmäksipuolustajaksi. Reto puolestaan on yksi kiekon meritoituneimpia pelaajia, joka tällä kaudella voitti runkosarjan pistepörssin aivan ylivoimaisesti eikä liigan parhaan hyökkääjän palkinto todellakaan menisi väärään osoitteeseen, jos se tämän herran nimiin napsahtaisi. teippi puolestaan on loistava kahden suunnan pelaaja, joka tuottaa myös Anakinille hieman suurempaa vapautta hyökkäyssuuntaan. Myöskin se on varmaa, että teippi ei todellakaan halua poistua tästä sarjasta hopeamitali kaulassa, kun taustalla on kaksi hävittyä finaalisarjaa Kiekkoliigasta sekä yksi hävitty finaalisarja Superliigasta.

-

Runkosarjan pistepörssin kolmen kärki oli kokonaan PePon nimissä.

-

Runkosarja oli PePolta todella kliininen sillä 22 ottelusta joukkue kärsi ainoastaan neljä tappiota ja piste-ero toisena olleeseen Seattle Roosterssiin oli viisi pistettä. Hyökkäystilastossa PePon maalit per ottelu sekä maaliprosentti oli myös suvereeni muihin verrattuna. Puolustustilastoissa PePo oli neljäntenä, mutta mielenkiintoinen pointti on siinä, että joukkue oli kuitenkin vähiten laukauksia vastaan ottanut joukkue, kun koko kauden aikana maalivahdille kertyi 174 torjuntaa. PePolla oli myös vähiten torjuntoja yksittäistä ottelua kohden, kun keskimäärin maalivahdille tuli 7,91 torjuntaa per ottelu, mutta silti esimerkiksi Seattle Roostersilla, Obsessivella sekä Kamloops Blazersillä oli vähemmän päästetty maaleja, kuin PePolla.

-

Pudotuspeleissä PePo on tähän mennessä pelannut täysin puhtaasti ilman ainuttakaan tappiota. Ensimmäisellä kierroksella vastassa oli Anaheim Mighty Ducks, mutta tässä sarjassa ei jäänyt jossittelulle varaa, kun PePo voitti sarjan puhtaasti 3-0 yhteismaalein 22 - 3. Toisella kierroksella vastaan asettui Oklahoma City Thunder ja tästä sarjasta odoitettiin todella tasaista aina viidenteen otteluun menevää sarjaa, mutta heti kaksi ensimmäistä ottelua viittasivat PePon suoraan ylijuoksuun kohti finaaleja, kun ensin kotipuolella 2-0 voitto ja sen jälkeen vieraissa 0-4 voitto. Kolmanessakin ottelussa PePo karkasi heti ensimmäisessä erässä 2-0 johtoon, mutta tapahtumarikkaan toisen erän jälkeen viimeiseen erään lähdettiin tasatilanteessa 3-3, jossa stem löi heti OKC:n yhden maalin johtoon. PePo kuitenkin onnistui tasoittamaan ottelun ja loppulukemat taululle niittasi teippi 5-4 lukeman saattelemana ja PePolle paikka finaaleihin.

Tähän päättyi PePon ja Oklahoma City Thunderin välinen välieräsarja.

 ______________________________________________________________________________________

 

 

Viimeiset Hitaat  lähtee puolestaan tavoittelemaan kolmatta perättäistä mestaruuttaan. Joukkue ydinrunko on pysynyt samana ties kuinka kauan putkeen, mutta tälle kaudelle toisen hyökkääjän rooliin hankittiin ribe. Ehkä jopa pieni riskinotto joukkueelta ottaa lupaava pelaaja, jolla ei ole vielä ainuttakaan täyttä kautta korkeimmalla sarjatasolla, mutta finaalissa ollaan. Todella taitava hyökkääjä, jonka laukaus on liigan parhaimmistoa ja kehitystä on tapahtunut läpi kauden. Hänen rinnaltaan löytyy Janne, joka mm palkittu neljästi liigan parhaana hyökkääjänä eikä nykykiekossa pitäisi olla ainuttakaan pelaajaa, joka ei Jannen nimeä tietäisi. Äärettömän taitava kokonaisvaltainen pelaaja, joka on varsinkin viimeisten sekuntien ruskeiden maalien erityistaitaja. Ylemmänpuolustajan tontilla operoi Archuleta, joka on kenties kiekon taitavin pelaaja kiekollisena ja tähän ominaisuuteen on Viimeisten Hitaiden pelikin perustunut aika vahvasti aikojen saatossa.Tuo myös finaalisarjaan viihdearvoa kiekollisen taitotasonsa vuoksi. Alemmanpuolustajan tontilta löytyy Fice, joka jahtaa tällä kaudella toista parhaan alemmanpuolustajan palkintoaan. Kyseessä on pelaaja, jolta virheitä tapahtuu lähestulkoon _ei ikinä_. Mielenkiintoista nähdä miten Fice onnistuu nollaamaan vastustajan tulivoimaisen hyökkäyksen.

Nuoresta osujasta on puhuttu paljon, mutta tilastot pudotuspeleissä tähän mennessä puhuvat puolestaan. Onnistuuko tämä kaikkien huulilla oleva junnutähti myös finaaleissa?

-

Runkosarja Viimeiset Hitaat sijoittuivat kolmanneksi, ei huono mutta ei parastakaan mitä joukkueelta olisi voitu odottaa. Etenkin runkosarjan ensimmäinen puolikas ole joukkueelta aika-ajoin pienehköä vuoristorataa. Kausi kuitenkin päättyi jälleen finaaleihin ja palatessa ajassa taaksepäin niin kaudella 1 / 2020 Viimeiset Hitaat lähtivät runkosarjan jälkeen pudotuspeleihin toiseksi viimeiseltä pudotuspelisijalta, mutta pudotuspelit päättyivät mestaruuteen. Ei pidä siis tämän joukkueen osalta tuijottaa liikaa runkosarjan tilastoja sillä kaikki ovat varmasti nähneet, että pudotuspeleissä nähdään aivan eri tekemistä eikä runkosarjan sijoitus tuo pienintäkään vaikutusta joukkueen mestariehdokkuuteen. Tilastoja tuijottaessa kuitenkin yksi mielenkiintoinene fakta nousee esille, Viimeisillä Hitailla on eniten laukauksia ottelua kohden, mutta samalla joukkueen maaliprosentti on liigan toiseksi heikoin. Pyrkiikö joukkue vain hanakakasti hakemaan vetopaikoille vai onko maalinteko jopa hieman sakannut tällä kaudella?

 

Pudotuspeleissä Viimeiset Hitaat kohtasivat ensimmäisellä kierroksella viime kauden finaalivastustajansa HC Big Knob Tanjan, jonka kulunut runkosarja oli todellinen rimanalitus viimekauteen nähden. ViHi ajoi heti ensimmäisessä ottelussa itsensä sarjassa johtoon, mutta Tanjat kipusivat toisessa ottelussa sarjan tasoihin. Tämän jälkeen Viimeiset Hitaat voittivat seuraavat kaksi ottelua lunastaen paikkansa välieriin, jossa vastaan asettui Seattle Roosters. Tässä päästäänkin tulevan finaalisarjan yhtiin suurimmista avaintekijöistä sillä Viimeisten Hitaiden lähtö sarjaan oli todella todella vaikea, vaikka heti ensimmäisestä ottelusta voitto irtosikin jatkoajalla lukemin 1 - 2. Tässä ottelussa Seattlen maalivahdille kertyi ainoastaan neljä torjuntaa, kun puolestaan Viimeisten Hitaiden maalivahdille kertyi peräti 14 torjuntaa ja heti ensimmäisessä erässä Seattlelle tarjoontui pariinkin otteeseen aivan puhdas läpiajo sekä useita vaarallisia maalintekotilanteita, joista näissä peleissä olisi kenen tahansa pitänyt kiekko laittaa häkkiin, mutta ViHin onneksi Seattlen viimeistely sakkasi pahemman kerran. Tämän jälkeen kuitenkin ViHi paransi peliään huomattavasti ja kaksi seuraavaa ottelua päättyikin Viimeisten Hitaiden eduksi suvereenein lukemin. Välieräsarjan kaltaista alkukankeutta ei pitäisi tuoda mukanaan finaaleihin.

Parkkeeraako Janne myös finaaleissa maalinedustalle tekemään viimeisen sekunnin bravuureitaan?

 ______________________________________________________________________________________

Finaalijoukkueet vertailussa

-

Mahdolliset kokoonpanot

PePo
hari - Anaking - teippi - pappaus

Viimeiset Hitaat
Fice – Archuleta - ribe - Janne

-

Mitä seurata?

ribe - "Nuori osuja", joka vapautui ennen tätä kautta pitkästä pelikiellosta ja sai todellisen tilaisuuden nousta parrasvaloihin Viimeisten Hitaiden riveissä. Menestyksen sekä pelillisen kehittymisen ohella tämä oli myös henkisen kasvun kannalta todellinen jackpotti sillä Jannen alaisuudessa ei nuorella tähdellä ole pienintäkään saumaa ylimielisyyteen tai ylimääräsiin tunteenpurkauksiin joukkueen sisällä. Nälkää tältä nuorelta osujalta varmasti löytyy ja onkin väläytellyt todella kovia otteita läpi pudotuspelien tähän mennessä. Mielenkiintoista on kuitenkin seurata, että miten pää kestää kun edessä on ensimmäiset pudotuspelit sekä finaalit tällä sarjatasolla.

pappaus - Yksi kiekko.tk:n menestyksekkäimpiä pelaajia, joka nousi tällä kaudella aivan omille leveleilleen voittaen niin maali- kuin pistepörssinkin. Erittäin vaarallinen hyökkääjä, jota ei finaalisarjassa tohdi maalintekopaikoille päästää. On myös erittäin taitava kiekollisena pelaajana, jolta on erittäin haastavaa saada kiekkoa riistettyä. On myös sen tyypin pelaaja, joka osaa ottaa pelin sopivan rennosti, mutta tosissaan. Ehkä tämän finaalisarjan mielenkiintoisin seurattava pelaaja riben ohella.

teippi - Yhtään kyseistä pelaajaa väheksymättä niin suurimmat ennakkoluulot varmasti suuntautuvat hänen harteilleen. PePossa pelatun 2/20 kauden jälkeen näytti ehkä hieman jopa siltä, että teipin parhaat päivät pelin parissa olisivat luetut ja divarinkin puolella kerettiin jo pyörähtää, mutta tämä kausi ja varsinkin runkosarja osoitti sen, että teippi kuuluu edelleen liigan parhaimmistoon. Tämä finaalisarja on kuitenkin oiva tilaisuus todistaa tämä asia myös suuremmillekkin skeptikoille eikä hopeaputken katkaisukaan varmasti tekisi ollenkaan pahaa teipille.

Fice vs hari - Kaksi liigan parasta puolustajaa vastakkain, jotka ovat molemmat hyvin samantyyppisiä pelaajia. Pitkässä finaalisarjassa on melkein turhaa laskea tuloksia yhden pelaajan varaan, mutta kyllähän nämä kaksi pelaajaa määrittelevät hyvin pitkälti joukkueidensa puolustustuspään menestyksen tässä sarjassa. Kummastakaan pelaajasta ei voi nostaa oikeastaan ainuttakaan heikkoutta esille eikä tässä vaiheessa voi ollenkaan vielä todeta, että kumpaan osoitteeseen parhaan alemmanpuolustajan titteli voitaisiin jakaa.

-

Osa-aluieiden arviointi

Hyökkäys

PePo

Viimeiset Hitaat

Molemmista joukkueista löytyy tulivoimaa sekä taitoa eikä ylimääräisiä vetopaikkoja kannata tuoda hopeatarjottimella oli kiekossa kuka tahansa

-

Puolustus

PePo

Viimeiset Hitaat

Puolustuksessa vastakkain ovat kaksi liigan parasta alempaapuolustajaa, mutta joukkuepuolustuksessa löytyy pieniä aukkoja molemmilta joukkueilta, joka karsii viidennen tähden pois. Esimerkiksi Viimeisten Hitaiden ensimmäisessä välieräottelussa vastustaja pääsi laukomaan ottelussa 14 kertaa ja tämä lukema sisältää myös läpiajoja sekä täysin vapaita b-piste vetoja.

-

Kokemus

PePo

Viimeiset Hitaat

Pepon pelaajilla yhteensä 13 kiekkoliiga mestaruutta, Viimeisten Hitaiden pelaajilla yhteensä 4 kiekkoliigan mestaruutta. Näiden lisäksi useita finaalipaikkoja, pronssimitaleita sekä henkilökohtaisia palkintoja niin Kiekkoliigassa, kuin Superliigassa. Viimeisiltä Hitailta yhden tähden kuitenkin verottaa ribe, jolle koko kausi oli toinen korkeimmalla sarjatasolla sekä ensimmäiset finaalit korkeimmalla sarjatasolla.

-

Joukkuepeli

PePo

Viimeiset Hitaat

Viimeiset Hitaat ovat voittaneet ydinkolmikollaan Superliigan mestaruuden kolmesti ja joukkue on varsin hitsautunut yhteen mikä myös näkyy kentän puolella. PePo pelaa ensimmäistä kertaa tämän nelikon edustamana, vaikka pelit ovat sujuneet paremmin, kuin loistavasti niin silti näin tuoreelle kokonaisuudelle ei voi täysin viittä tähteä antaa.

-

Henkinen kantti

PePo

Viimeiset Hitaat  

harin sekä pappauksen johdolla PePon henkinen kantti saa täydet pisteet ja kokemus tulee varmasti näkymään finaaleissa. Viimeisissä Hitaissa henkisen kantin osalta katseet suuntautuvat varmasti kaikilla Janneen, joka on todellinen tunnepelaaja niin hyvässä, kuin pahassa. Ylilatausta tuskin näin tärkeissä peleissä tullaan näkemään, mutta se riski kuitenkin aina piilee sekä aisapari riben ensimmäiset finaalit tällä sarjatasolla laskevat pisteytyksen tässä kategoriassa neljään tähteen.

-

Yhteenveto välieristä

Pelatut ottelut

PePo: 3

Viimeiset Hitaat: 3

 

Tehdyt maalit
PePo: 11
Viimeiset Hitaat: 15

 

Päästetyt maalit
PePo: 4
Viimeiset Hitaat: 4

 

Tehokkaimmat hyökkääjät
PePo: pappaus ( 3 + 6 = 9 )
Viimeiset Hitaat: ribe ( 9 + 2 = 11 )

 

Tehokkaimmat puolustajat
PePo: Anaking ( 4 + 4 = 8 )
Viimeiset Hitaat: Archuleta ( 3 + 7 = 10 )

-

Lopputulema

Kausi huipentuu ja vastakkain ovat kaksi liigan parasta joukkuetta. Edessämme on varmasti erittäin tasainen sekä viihdyttävä sarja, jonka voittajaa on lähes mahdotonta ennustaa. Molempien joukkueiden on kuitenkin oltava hereillä heti ensimmäisestä kiekon pudotuksesta eikä virheisiin kentällä ole varaa, ei joukkueena eikä yksilöinä. On vaikea kuvitella, että toinen joukkueista olisi pelipäivänä niin paljon paremmassa vireystilassa, että onnistuisi katkomaan sarjaa suoraan kolmessa ottelussa tai edes neljässä, joten täyspitkä sarja on lähestulkoon väistämätön. Jos kuitenkin pitäisi lähteä veikkaamaan sarjan voittajaa viidennessä ottelussa niin vaakakuppi saattaisi aivan pikkiriikkisen kallistua Viimeisten Hitaiden suuntaan, kolmas kausi putkeen finaaleissa ja joukkue varmasti haluaisi kirjoittaa historiaa voittamalla korkeimman sarjatason kolme kertaa putkeen.

Tietoja
Kirjoittanut: Bein
Julkaistu: 24.02.2022 17:19
Luettu: 384 kertaa

Kommentit (0)

Ei vielä kommentteja.

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.