Koronaa ja team autoplayta

Artikkeli
Suomea ja etenkin maailmaa ravistuttanut COVID-19 virus tunnetaan paremmin kansankielellä koronaviruksena, joka julkaistiinkin maailman terveysjärjestön toimesta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.3.2020. Töiden jälkeen marssin virusta pelkäämättömänä prismaan hakemaan lohtua hylätystä katsastuspäätöksestä, kunnes silmiini iskeytyivät ilta-sanomien ja iltalehden otsikot KOKO SUOMI ON KIINNI.  

Suomen hallituksen ja presidentin päättämän poikkeustilan huntu laskeutui eilen koko kansan tietoisuudeen suoran iltalehden lähetyksen välityksellä. Jännityksellä jäämme seuraamaan kuinka tämä tulee vaikuttamaan kansan käyttäytymiseen ja toimintaan, onko viruksen tuomat lieveilmiöt loppujen lopuksi suurempi vaiva kuin itse virus? KOKO SUOMI KIINNI. Tämä kysymys herätti itselleni toiveita kasvavista pelaajamääristä kiekossa. Tästä saatiinkin jo hieman esimakua viime viikolla kasvaneiden pelaajamäärien muodossa. Etenkin viikonlopun perjantai ja lauantai olivat normaalista poikkeavia, itseasiassa huomattavan vilkkaita.Kuvassa näkyvät suomen todettujen koronavirustartuntojen määrän kasvun, joka epäilemättä on vapauttanut myös kiekkoilijoille arjen kiireiden sijaan aikaa nettikaukalon kuluttamiseen. Seuraavassa diagrammissa on otanta kiekon pelaajamäärien pienoisesta kasvusta samaan aikaan. Otanta siis kyseiseltä aikaväliltä jokaiselta päivältä aikavälillä 10.00 - 00.00, joka luetaan pääosin "aktiiviseen" aikaan kiekossa. Lukemat sisältää siis 10min välein päivittyvän pelaajamäärän keskiarvon kyseiseltä aikaväliltä, aina 10min välein mitattuna. 

Toisessa kuvassa on taas otanta kiekon pelaajamäärien päiväkohtaisesta keskiarvosta. Sininen viiva kuvastaa aikaväliä 3.2 – 9.2 jolloin liigan runkosarja oli saatu päätökseensä. Tämän myötä myös osa pelaajista saattoi pitää pienoista taukoa pelaamisesta, muttei sekään selitä täysin pienempää keskiarvoa oranssiin viivaan verrattuna. Oranssi viiva taas kuvastaa viime viikkoa, jolloin koronan vaikutukset näkyivät etenkin ihmisten lisääntyneessä vapaa-ajassa. Päiväkohtainen keskiarvo onkin poikkeuksetta korkeammalla kuin tavalliseen arkeen verrattuna. Eritoten huomioitavaa on perjantai ja lauantai, kiekon hiljaisimmat päivät. Sunnuntain todellisesta keskiarvon räjähdysmäisestä noususta puhumattakaan. Miten nämä lisääntyneet pelaajamäärät sitten näkyivät pelattujen otteluiden otannassa?

Diagrammissa on otanta samaisilta ajanjaksoilta, mutta tiimipelien määrässä ilmaistuna. Tässä otannassa silmiin pistävää on myös perjantain ja lauantain otannat. Perjantain ja lauantain aikana pelattujen tiimipelien määrä oli 155 ottelua enemmän kuin helmikuun perjantaina ja lauantaina. Tämä on todella kova määrä kiekon nykytilassa. Noussut tiimipelien määrä on todella hienoa huomata ja sen myös huomasi viikonlopunkin aikana. Väistämättäkin mieleeni tulee minkälaisia otteluita tuo ajanjakso sisälsi, saivatko kovemmat joukkueet helpommin peliä, vai jatkuiko loputon haastaminen ilman saatuja otteluita. Tästä päästäänkin omasta näkökulmastani kiekon suurimpaan yksittäiseen ongelmaan. 

Pelien välttely on juurtunut syvälle kiekkoilijoiden toimintatapaan, tai etenkin otteluiden valikoiminen. Omaa aikaa kulutetaaan mieluummin sopivan ks. (huonompi tasoisen) vastustajan löytämiseen, kuin ensimmäiseen haastoon tarttumiseen. Valitettavasti tämä sama konkretisoituu sille 10% joukkueista asian kääntöpuolena, otteluita ei meinata saada millään aikaiseksi.  Nämä kovempitasoiset joukkueet haastelevat matsien toivossa parinkin tunnin ajan, löytämättä kuitenkaan vastustajaa. Itselleni herää kysymys siitä, miten pitkään nämä pelaajat jaksavat vielä aikaansa kiekossa viettää? Miksi käyttää omaa kallisarvoista vapaa-aikaansa töiden jälkeen siihen, että yrität päästä pelaamaan siinä onnistumatta. Muissa online peleissä ilmottaudut queueen ja pääset pelaamaan pelistä riippuen minuutin-parin kuluessa. 

Olisiko team autoplayn tuominen takaisin sitten vaihtoehto? Ottelun nettislangilla dodgeamisesta, eli saapumatta haastoon saisit 10-15min jäähyn ja joukkueesi olisi tämän aikaa kelvoton pelaamaan. Tälläinen uudistus olisi varsin relevantti idea eritoten nyt, kun pelaajamäärät ovat ainakin hetkellisesti noususuhdanteessa. Uskon myös, että joukkueen ottelulistaan kertyneet "luovutukset" olisivat kanssa sellainen asia jota vältettäis viimeiseen asti. Nykytrendi ei kannusta parempia joukkueita edes saapumaan paikalle, mutta mahdollisuus team autoplayn tuomien pelien myötä nostaisi varmasti heidänkin aktiivisuuttaan. Muistetaan kaikki kiekkoilijat se, ettei ranking tai pelistä saadut miinukset ole enään tänä päivänä niin iso asia. Mahdollisten miinuspisteiden kääntöpuolena on suuri plus merkki kanssapelaajien silmissä aina sinut näkiessään. Tää on se jengi ja kaveri joka otti haasteen vastaan, vaikka tiesi 95% mahdollisuudella häviävänsä. Suurin kehitys tapahtuu aina silloin, kun joudut pelaamaan tosissaan.
Tietoja
Kirjoittanut: vanil
Julkaistu: 17.03.2020 20:32
Luettu: 1384 kertaa

Kommentit (11)

Bein, 17.03.2020 20:35

paska kirjotus

raiq, 17.03.2020 21:53

Hyvä kirjoitus ja toivottavasti meidän #kiekkonousuun tiimi kanssa pyrkii hyödyntämään ilmiötä. Facebookissa lienee useita entisiä pelaajia, jotka tarttuvat baittiin, mikäli kohdennettu uutinen jollain houkuttimella heitetään vesille. 

Välttelystä itsensä tunnistavat ikuiset lässyttäjät "ei oo paras kkp ny" "meil on XXXX pelaamassa ni ei pysty" voivat sitte luopua oikeuksistaan moralisoida peeloja tai muitakaan haitalliseksi kokemiaan ihmisiä. BEANS pyrkii toimimaan esimerkkinä, mikäli maiq saa kiekon toimimaan vanhalla äpletillä. Tällöin muutaman vuoden taukoa viettänyt maiq hyppääkin askiin niin KiTua kuin PePoa vs, kumpi uskaltaa ekana haastaa.

Anakin, 17.03.2020 22:21

EI JOUKOLLA KIINNOSTA

ktl, 18.03.2020 13:33

Mielenkiintoinen näkökanta, mutta saako vaikka Kiekon Tulevaisuus todellisuudessa siitä yhtään mitään, jos asettuu PePoa vastaan harkassa ja saa 8-0 tauluun ensimmäisen 3min aikana. Eihän siinäkään kenelläkään kehity mikään muu muuta kuin kyrpä otsaan :o

 

Ei oo yks eikä kymmenen kertaa kun eräät joukkueet kärjen tuntumasta haastelleet 33 peliin, on sanottu että 44 peliä pelataan nyt, jolloin on vinguttu. Sitten kun menee katsomaan ks. joukkueen sivuja, niin heitäkin on haastettu, toki vieläkin kovemmat joukkueet, mutta itse eivät ole menneet pelille koska ovat olleet selkeästi helppojen plussien toivossa.

 

...just saying, kolikolla on aina kaks kääntöpuolta.

raiq, 18.03.2020 13:43

Sanosin, että sellanen sopiva balanssi pitäs löytää jengin ku jengin. Heikommat voi ajoittain koittaa siipiään edes talkoiden nimissä, jos huomaa siellä PePon haastelleen 2h putkeen. Vaikka sitte sumpputreeninä, jos jotain pitää aina irti saada. Siinä oot oikeessa, että ei se tervettä oo välttämättä motivaatiolle pelailla 10 revanssia sitä 8-0 turpasaunaa, mutta varmaan kaikkien etu, että ne kovatki kubbet täällä viihtyy vielä. 

Varsinainen ongelma ei oo välttämättä kaikista heikoimmat jengit vaan keskitasoa edustavat joukkueet. Voisin tähän luetella nytki divarista 7-9 jengiä, jotka menettää näkökykynsä ku sattuu top5 jengi pyytämään tansseihin. 

 

Teille koville lohdutuksena: Ei hätää, BEANS on tulossa pelastamaan kiekkokulttuurin paskahousuilta.

ktl, 18.03.2020 14:06

Valitettavasti ei saada raiq tällä kertaa tanssiaisia aikaseks, sillä ollaan suurimmalti osin kerranki jostain asiasta samaa mieltä! :o

 

Sumppureeni on jees aina välillä ja kehittää pulustusta, mutta PePoa vastaan 2. divari jengillä ei yleensä ihan hirveesti oo asiaa edes sumputtamaan kun peli on ohi ennen kuin saadaan rivit kasaan ja discordissa sanottua kissa :D Mut kyllä mä oon huomannu silti kehityksen siinä, että paremmin lowrankit tarttuu top jengien baittiin, kuin aijemmin. 

vanil, 18.03.2020 16:49

Asioita voi tietysti katsoa monesta näkökulmasta, mutta punaisesta langasta varmaan jokainen saa kiinni? Kärjistetysti tilannehan on edellä mainittu PePo vs KiTu, mutta usein tasoero ei näin suuri ole. Enkä usko, että kovemmat joukkueet ensimmäisenä mitään KiTuja ovat haastamassakaan. Niinku kliigamestari, aka raiq tuossa mainitsikin niin tämä pelien välttely koskee lähinnä KiTua kovempia joukkueita, ns. keskitason joukkueita jotka pelaavat divarissa. Tottakai joukkoon mahtuu myös divaria kovempia joukkueita, joissa olen silloin tällöin havainnut samaa vaivaa. Siitä en tiiä millä tästä pääsisi eroon, koska loppujen lopuksihan tämä johtuu pelkästään pelaajien asenteista, joihin tuntuu olevan todella vaikeaa saada mitään muutosta.

Ratakses, 18.03.2020 17:16

raiq kirjoitti:

Sanosin, että sellanen sopiva balanssi pitäs löytää jengin ku jengin. Heikommat voi ajoittain koittaa siipiään edes talkoiden nimissä, jos huomaa siellä PePon haastelleen 2h putkeen. Vaikka sitte sumpputreeninä, jos jotain pitää aina irti saada. 

 

Tää sopiva balanssi vois toiselta nimeltään olla kirjotuksessakin mainittu team autoplay, jota käyttämällä jengit saa omaa tasoaan vastaavia jengejä suurimmaksi osaksi vastaan, mut silloin tällöin ”joutuu” taistelemaan kovatasosempia joukkueita vastaan.

 

Sillon ei tarvitsis edes katsoa, mikä jengi on joutunu kuluttamaan haastonappia 2h putkeen.

ktl, 18.03.2020 17:20

Joo, siis tuosta oon täysin samaa mieltä että pitäis saada tuo team autoplay takaisin. Kuitenki moni pelaaja katsoo ylöspäin ja haluaa olla jonain päivänä yhtä hyvä pelaaja kun miettii noita ihan pelin ykkösnimiä. Niin olishan se ikävää jos heidän osalta viimeinenkin motivaation murunen karkaa sen takia että kukaan ei suostu pelaamaan.

Chronic, 18.03.2020 17:38

hyviä avautumisia pojat, jatkakaa

Chronic, 18.03.2020 17:38

niin ja ihan menevä teksti! korona myy täl hetkellä oli se sit superliigan artikkeli tai iltasanomien hysteriaotsikko

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.