Puolivälieräennakko: KUOMA-CSKA

Artikkeli
220.png?1547491019219.png?1542649936

Taistelu Superliigan neljän joukkoon pääsemisestä jatkuu tänään torstaina sikälimikäli kiekko.tv saadaan takaisin ylös. Otteluparina nähdään kello 22.00 alkaen puolustava mestari Kuolema sekä viimekausien aikana suurta nousua tehnyt CSKA.

Tilastopurkki:
Historian aikaisemmat kohtaamiset: 1-1
Kaudet: molemmilla 2.
Runkosarja: Molemmilla pisteet 38, maaliero +38/+40
Edellinen kausi: Kuolema mestaruuteen, CSKA ulos puolivälierissä


Hallitseva mestari korjaa satoaan jälleen?

Teoriassa voidaan puhua vielä keltanokasta mutta käytännössä kestomenestyjästä. Kuoleman tutut naamat ovat jo kausia vaikuttaneet Superliigassa muutamien joukkueiden alaisuudessa ja ruletti näyttää viimein pyörähtäneen päätepysäkille. Lohkokakkosena ansaittu väliviikko liigapeleistä on käytetty harkkakolmureiden pelaamiseen ja muiden joukkueiden playoffpelien seuraamiseen. 

26/1.92 ja 18/1.72. Siinä ovat Kuoleman historian puolustustilastot Superliigan runkosarjasta. Jopa mykistävän rajut lukemat antaisi ihan kenelle tahansa mietittävää, kuinka lähtä pelaamaan playoffsarjaa noinkin puolustavaa joukkuetta vastaan. Pudotuspeleissä vielä pääsääntöisesti kiristetään ruuvia hieman sillä jokainen maali omissa antaa vastustajalle aina yhden mahdollisuuden enemmän voittaa peli. Odotettavissa on siis, että tähän sarjaan Kuolema luistelee sillä periaatteella, että se ei päästä yhtään maalia siitä miljoonan markan sektorista. Erittäin tiiviis neljällä pelaajalla puolustaminen jättää runsaasti tilaa toki laidoille ja päätyyn, jossa kiekkoa voi hallita ja peliä pyörittää mutta pakottaa laukaisumestat vähän pienempiin kulmiin, jotka jätetään ronskisti maalivahdille.

Tässä piilee myös Kuoleman suurin ase. Nimittäin perälällä on hieman vapaammat luvat osallistua puolustuspeliin ja hänen tehtävänä onkin antaa täysi paine viivapelaajaan hankkimaan potentiaalinen kiekonriisto tai aiheuttamaan kiekollisen pelaajan tekemään se ratkaiseva virhe, joka johtaa kiekon menetykseen. Kuolema on passiivisesta pelistään huolimatta nopeasti reagoiva joukkue, joka kääntää peliä nopeasti. Sekä Falco että perälä ovat erittäin kovan luokan viimeistelijöitä ja näiden kavereiden saaminen 2vs1 hyökkäykseen tai jopa läpiajoon kiekonriiston jälkeen on juuri sitä mitä Kuolema haluaa. 

Hyökkäyspäädyssä Kuolema hinaa jopa yllättävän pitkään sitä varmaa maalipaikkaa ja tarvittaessa käyttää kiekon jopa keskialueen puolella hakien uudelleen lähdön. Vaaranpaikat pelataan useimmiten b-pisteille josta lähtee suora veto tai kääntö keskustaan johon on toisen puolen hyökkääjä ajanut. Runkosarjassa peräti 59 maalia 69:stä teki parivaljakko perälä+Falco. Tarvitaanko kuitenkin kevään peleissä ratkaisuvoimaa muualtakin vai pystyykö Kuolema pelaamaan sillain, että perälää ja Falcoa on mahdoton merkata molemmat pois?

Mikäli vanhat merkit pitää paikkaansa niin Django on käyttänyt useamman tunnin vastustajan pelityylin opetteluun ja yrittää parhaansa mukaan tehdä sen selväksi muille kentällä olijoille. Pelillisenä mentorina tunnettu puolustaja ei ole mikään pistelinko mutta hän jos kuka tuntee vastustajansa jäynät. Kuolema tulee tuskin sen kummemmin muuttamaan pelitapaansa tähän ottelupariin ja pääseekin pelaamaan vähän vapaampaa kiekkoa.

Haastatteluun kaivoin Djangon vastaamaan kolmeen askarruttavaan kysymykseen:
Q:Vastassa on joukkue joka tykitti lähes 100 maalia runkosarjassa. Onko tämä pelko tiedossa ja onko se miten hallittavissa?
Pelkoa ei voi koskaan hallita mutta tiedossa on että CSKA on erinomaisesti hyökkäävä joukkue. Pahin mitä voisi pelillisesti tapahtua olisi se että lähtisimme mukaan CSKA:n nopeaan pelitempoon.

Q: Väliviikko alla liigapeleistä. Kuinka lujasti CSKA on scoutattu?
Väliviikolla ollut meilläkin vähän hiljaista pelien ja yleisen Kiekkotoiminnan suhteen. CSKA:n pelaajisto tullut enimmäkseen tutuksi edellisen kauden mittelöistä.

Q: Minkälaisilla eväillä lähdetään torstai-iltaan?
- Koitetaan malttaa rakentaa oman pelimallin kautta viimeiseen asti eikä pusketa väkisin vastustajan pakan keskelle.

CSKA - haastajana ison päänahan kimppuun

Siellä hatun alla se odottelee. Päänahka jonka kaikki haluavat riistää. CSKAn pudotuspelit alkoivat jo ns. "säälikierrokselta" juusoja vastaan, eikä katastrofi kaukana ollut. Kuudesta erästä merkkaan suoraan neljä juusoille, jotka onnistuivat pitämään CSKAn täydellisessä pesukoneessa ja pitkään näyttiki jo siltä, että juusot kävelee henkselit paukkuen puolivälieriin. Juusojen tehottomuus kuitenkin antoi TsSKAlle mahdollisuuden tulla sarjaan mukaan ja lopulta paremmin paikoista tehnyt joukkue eteni jatkoon.

CSKAn kannalta heillä on menossa erittäin positiivinen kausi ja pitkälti jopa aliarvioitu porukka on näyttämässä persettään vastustajilleen. Runkosarjaan läpytelty huimat 97 maalia poistaa vääristymän joukkueesta, etteikö he olisi mestaruuskanditaatteja laskettaessa mukana. 32.1% on se lukema mikä asettaa joukkueen kuin joukkueen varpailleen. Tehokas viimeistely tulee olemaan avainasemassa myös tässäkin sarjassa, sillä Kuoleman tyylistä puolustavaa nippua vastaan voi olla laatutontit erittäin suuren kiven alla. Heillä on kuitenkin kaikki potentiaali täydelliseen ylikävelyyn ja varsinkin ottelun avausmaalin tehdessään CSKAn osakkeet ampaisevat nousuun.

Nopeita vastahyökkäyksiä omista lähteneellä liaanikiekolla ja runsaita keskityksiä takatolpalle. Tähän kuvautuu CSKAn pelitapa. Mutta jos taktiikka toimii niin mitä sitä turhaan muuttamaan. Vaihtoehto B onkin sitten joukkueen pelillisen liiderin Meiran käsissä. Hyvinkin pitkälle Kisastudion Jaskan tyyppinen pelaaja ottaa tarvittaessa joukkueensa reppuselkään omalla tekemisellään. Hyvällä peliälyllä varustettu yp onkin sarjan kannalta ison suurennuslasin alla, sillä burger saattaa tarvita apua suuremmin kuin kertaakaan tällä kaudella aiemmin. Syökö tämä sitten CSKAn hyökkäysvoimaa pois?

CSKAn nopeatempoinen peli on heidän suurin valttikorttinsa. Taktiikkojen heitettyä roskiin ja pelin edetessä maalintekokisaan, he ovat vahvoilla. Etenkin viimekauden komeetta kas on jatkanut siitä mihin viimekaudella jäi ja tuleekin olemaan merkityin pelaaja tässä sarjassa. Tämän tapahtuessa vaaditaan wopilta muutakin, kuin takatolpalla istumista. Nopeita ja suoraviivasia ratkasuja CSKA tulee hakemaan kokoajan, jotta Kuoleman puolustusmuotti ei pääse missään vaiheessa rauhassa asettumaan mutta jopa liian usein se nopea ratkaisu on toivotaan toivotaan heitto takatolpalle olevalle hyökkääjälle. Runkosarjassa tämä vielä toimi mutta toimiiko tänään?

"passbli ja tehääs" kuului Meiran suusta säälikierroksen avausottelun publalla. Samalla idealla luultavasti myös nyt lähdetään liikkelle mutta toteutuksen pitää olla reilusti parempaa mitä viikko sitten. 

Meira, vastassa on sarjan ylivoimaisin sumppu. Mitä aiotte tehdä kesokiekkojen lisäksi?
- Tiedetään kyllä että jäätävä sumppu vastassa. Pitää yrittää soveltaa meidän pelitapaa toimivaksi ja järkeväksi tuollaista joukkuetta vastaan. Tylsää peliä luvassa mutta helppoahan se on sumppuja vastaan pelata jos vaan oma pakka pysyy kasassa.

Q: 
Olitte varsin heikkoja Juusoja vastaan, onko parannusta luvassa?
Takki auki lähettiin juusoja vastaan eikä oltu paljoa pelailtu. Parannusta on kyllä luvassa.

Q: Minkälaisilla eväillä lähdetään torstai-iltaan?
Vissyvedellä ja nuuskalla.


Arvio ja yhteenveto:
Kuin sysimusta yö ja kirkas päivä kohtaavat. Kuolema puolustaa mestaruuttaan ja CSKA lähtee haastajana rikkomaan tiivistä muuria. Otteluiden avausmaalit pitkälti ratkaisevat myöskin ottelunvoittajan. Molemmilla on omat aseensa jopa suoraan 3-0 / 0-3 sarjasweeppiin. Jatkoajoilta tuskin vältytään myöskään. Mikäli Kuolema onnistuu syömään CSKAn suurimmat syömähampaat pois niin sarja menee heille ja mikäli CSKA onnistuu viimeistelemään niistä heikoistakin paikoista niin sarja menee heille.

Tiiviistä puolustuksesta huolimatta CSKAn kesokiekot ovat liikaa Kuolemalle. 2-3 CSKA. Terkkuja Djangolle.
 
Tietoja
Kirjoittanut: Spears
Julkaistu: 31.01.2019 21:58
Luettu: 1206 kertaa

Kommentit (3)

nkib, 31.01.2019 22:32
Hieno ennakko! Oonkin miettinyt siellä takatolpalla nököttäessäni että onko tää se järkevin tapa pelata.. täytyy kokeilla välillä myös etutolpalla lorvailua
Mythology, 31.01.2019 23:20
Django lomille.
kesä2018, 03.02.2019 18:14
Hyvä ennakko. Mielenkiintoiset lähtökohdat sillä Kuolemalla ollut koko kauden vaikeuksia maalinteossa kovempia joukkueita vastaan ja CSKA rökitelly koviaki jengejä runkosarjassa. Kuoleman peli kulminoitui viime kauden pudotuspeleissä omalla alueella makaamiseen ja vastahyökkäyksiin, joten CSKA:lla on kaikki avaimet mennä välieriin fiksulla pelaamisella. Sanoisin että Meiran ja wopin puolustuspelaaminen on sarjan kannalta ratkaiseva tekijä.

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.