1. jaksokatsaus 3/18

Artikkeli
Ensimmäinen jakso on nyt takana kaudelta 3/18. Jo ensimmäisen jakson perusteella voidaan sanoa, että kaudesta on tulossa todella värikäs ja ennen kaikkea tasainen. Kärki on nyt pelattujen pelien jälkeen tasainen ja heti sen takana taistelu on saatu polkaistua käyntiin myös vauhdilla. Jaksokatsauksessa paneudutaan hieman tarkemmin jakson onnistujiin ja niihin, joiden peli ei ottanut lähteäkseen!

Ketä mahtaa löytyä tulikuumien listauksen kärjestä?

Royal Family – 8 pelattua ottelua, joista 7 voittoa ja yksi tappio.

Tehokasta ja vauhdikasta peliä!

Kuninkaalliset ovat aloittaneet kautensa lähes täydellisesti, jos tilastoja katsellaan. Kausi alkoi erittäin hyvällä seitsemän ottelun voittoputkella, joka katkesi vasta dl-päivänä, kun joukkue hävisi hieman yllättäen Golden Knightseille 2-3. Yksi tappio ei sulje pois sitä, että joukkue pelasi erinomaisen jakson ja löytyy ansaitusti tämän listauksen kärjestä. Joukkue kaatoi jakson aikana muun muassa selvin numeroin Phoenix Rising 6-2, ja muutenkin hyökkäyspelaaminen oli erittäin pirteää ja tehokasta. Peli oli ensimmäisen jakson jälkeen liigan tehokkainta! Ennen kauden alkua kausiennakossa puhuttiin paljon Erikin merkityksestä joukkueelle. Erik merkkautti 8 pelaamassaan ottelussa tehot 18+18 ja löytyy liigan pistepörssin kärjestä näillä lukemilla. Myös tämän hyökkääjäpari SKTBS antoi hyvää tulitukea saldolla 16+15. Joukkueen peli näyttää kokonaisuudessaan olevan erittäin hyvällä tasolla ja valmista jo alkukaudesta, koska myös oma pää pysyi hyvin tilkittynä otteluissa. Jäämme seuraamaan jatkuuko kuninkaallisten liito seuraavien jaksojen ajan.

Kaikki on sujunut hyvin, kunnes…?

CSKA – 10 pelattua ottelua, joista 8 voittoa ja 2 tappiota.

Tappavan varmaa tekemistä ottelusta toiseen!

Punakoneen peli näyttää toimivan juuri tällä hetkellä hyvin. Joukkue on sarjan piikkipaikalla ensimmäisen jakson jälkeen (kaksi ottelua enemmän pelattuna kuin Royal Familylla). Silmiinpistävää joukkueen otteissa oli se, että punakone pystyi kääntämään jakson aikana monta erittäin tasaista ottelua nimiinsä maalin turvin. 10 pelatusta ottelusta se voitti kuusi maalin erolla. Nämä ovat erittäin tärkeitä pisteitä loppukautta silmällä pitäen, joten joukkue voikin olla tyytyväinen ainakin tuloksellisesti ensimmäisen jakson antiin. Meira-wop kaksikko pelasi nöyrästi läpi jakson ja tekivät tarvittavat maalit otteluissa. Kyseisen parin onkin osuttava jatkossakin tiukoissa paikoissa, jotta ottelut kääntyvät loppukaudellakin CSKA:n eduksi. Huomioitava on myös, että varahyökkääjäksi hankittu Purfect sai lähteä joukkueesta jakson aikana, joten vastuu tulee olemaan täysin edellä mainittujen herrojen harteilla, mikäli uusia hankintoja ei tule. Mielenkiintoinen tilastofakta, että joukkueen hyökkäys on vasta liigan 11. parasta, mutta voittoja on silti tullut. Viimeistelyssä on siis vieläkin parantamisen varaa!

CSKA:n alkukausi on sujunut erinomaisesti. Tiukat ottelut on onnistuttu kääntämään voitoiksi!

Bears - 10 pelattua ottelua, joista 6 voittoa, 1 tasapeli ja 3 tappiota.

Ahis on loistavassa vireessä, jatkuuko maalitehtailu?

Karhut eivät tulleet nöyristelemään ketään liigakaukaloihin, sen ensimmäinen jakso näytti. Joukkue otti jakson aikana hyviä päänahkoja. Esimerkiksi Kisastudio kaatui tyylikkäästi heti kauden ensimmäisessä ottelussa 7-2 ja dl-päivänä joukkue kaatoi ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Kuoleman 1-4 vieraskaukalossa. Joukkue kärsi tappiot sarjataulukossa edellä oleville Royal Familylle 2-0, sekä CSKA:lle 2-3. Pelaajistosta on pakko nostaa esille Ahis, joka merkkautti 9 pelaamaansa otteluun tehot 23+12. Teki siis yli puolet joukkueensa maaleista! Muiden joukkueiden onkin syytä pitää tätä herrasmiestä tarkassa vartioinnissa, mikäli haluaa pisteistä taistella karhuja vastaan. Hyökkäys ja puolustus ovat toimineet hyvin. Ahiksen tehdessä tuhojaan hyökkäyspäässä, on etenkin gorbille jäänyt enemmän vastuuta puolustuksessa. Joukkue on päästänyt sarjassa vähiten maaleja yhdessä Pelicansin kanssa - 2,30 maalia per ottelu, joten puolustus saa puhtaat paperit alkukaudesta.

Pelicans 10 pelattua ottelua, joista 6 voittoa ja 4 tappiota.

Puolustuspeli toimi hyvin - jatkuuko sama vire ja löytyykö tehoja hyökkäyspäässä?

Pelikaaniryhmä nostettiin kuumien listauksen viimeiselle sijalle, koska uutta tulemista tekevän ryhmän puolustus on liigan parasta, kuten edellä jo mainittiin. Myöskään muiden tilastojen valossa mennyt jakso ei ollut huono, päinvastoin. Joukkue majailee jakson päätteeksi sijalla neljä, joten kausi on alkanut varsin mallikkaasti. Joukkue pelasi jakson aikana monta erittäin tasaista ottelua, jotka kääntyivät aivan viime minuuteilla suuntaan, jos toiseen. Onnistujiksi voisi nostaa esimerkiksi Editin, joka paukutti 19 rysää ensimmäisen jakson aikana, ja siivitti näin omilla onnistumisillaan joukkuetta eteenpäin. Pelicans voitti jakson aikana muun muassa Hellhoundsit puhtaasti 0-7, sekä ennakossa korkealle sijoitetun Kuoleman 3-2 ja Ilveksen 4-3. Joukkue pelasi varsin aktiivisesti jakson aikana, mutta joukkoon mahtui myös muutama karvas tappio SC Bernille vaiherikkaiden käänteiden jälkeen 7-8, sekä dl-päivänä Ilvekselle kärsitty 2-1 vierastappio. Ensimmäisen jakson yhteenvetona joukkueen kohdalta voidaan sanoa, että ennen kautta pyörineet spekulaatiot tuoreesta ryhmästä ja sen yhtenäisyydestä voidaan heittää romukoppaan. Joukkue pelasi sitoutuneesti molempiin suuntiin ja etenkin oman pään pelaaminen oli hyvää. Löytyykö joukkueesta muitakin ratkaisijoita kuin Edit, se nähdään syksyn aikana!

Kenen koneet ja luistimet olivat vielä jäissä ensimmäisen jakson aikana?

Kuolema – 7 pelattua ottelua, joista 3 voittoa ja 4 tappiota.

Pelistä puuttuu viimeinen terävyys, löytyykö se?

Kauden alla ehkä suurimmaksi mestarisuosikiksi nostettu joukkue ei löytänyt peliään ensimmäisen jakson aikana. Kausi alkoi kolmella perättäisellä tappiolla Kisastudiolle, Pelicanseille sekä Bearseille. Joukkueen pelaamisesta tuntuu puuttuvan se viimeinen terävyys molemmissa päissä. Hyökkäyspelaaminen on ollut tehotonta, koska maalipaikkoja joukkue on saanut rakennettua riittävän määrän (lähes 18 laukausta ottelua kohden), että otteluita voidaan voittaa. perälä on osunut pelaamassaan 4 ottelussa viidesti maaliin, joka on liian vähän joukkueen ykköshyökkääjältä, tehoja olisi tultava. Maalintekovastuun kantoi lähes yksinään Falco, joka laukoi 12 maalia jakson aikana. Myös ennen kautta kehuttu joukkuepuolustus on rakoillut ensimmäisissä otteluissa liikaa. Lähes kolme päästettyä maalia per ottelu. Se ei ole paljon, mutta se on Kuoleman tapaiselle joukkueelle liikaa, joka nojaa vahvasti pelaamisessaan siihen, että omassa päässä ei kolise. Pientä valoa tunnelin päässä oli havaittavissa dl-päivänä, jolloin joukkue kaatoi Spirtsin 6-3, sekä Lyhdynkeittäjät 7-1. Löytääkö joukkue balanssin pelaamiseensa ja alkaako peli toimia molempiin suuntiin, kuten on toivottu? Se nähdään tulevilla kierroksilla!

Saako Kuolema pelinsä kuntoon?

Kisastudio – 6 pelattua ottelua, joista 3 voittoa, 3 tappiota

Painaako viime kauden pettymys vielä luistimissa?

Kisis hävisi ensimmäisen jakson aikana kolmesti, joka on jo tässä kohtaa kautta enemmän kuin viime kaudella yhteensä ;). Joukkue pelasi viime kaudella runkosarjan tappiottomasti, joten kauden alkua voidaan pitää varsin kehnona. Tiedossa oli, ettei aktiivisuus ollut kesän aikana juuri millään tasolla ja lopettamistakin pohdittiin. Silti, kun joukkue päätti jatkaa pelaamistaan, olisi heiltä odottanut enemmän. Kokeneet ja tutut kaverit jatkoivat, joten viime kauden kokoonpanosta ei ole poistunut ketään, missä siis mättää? Onko motivaatio runkosarjaa kohtaa tällä kaudella eri kuin viime kaudella? Loistavan runkosarjan päätteeksi karu pettymys pudotuspeleissä, voiko se painaa vieläkin pelaajien mielessä? Joukkueen olisi syytä löytää pikaisesti oma tuttu pelinsä, koska kaudesta voi tulla erittäin pitkä, jos otteet jatkuvat samanlaisina. Etenkin hyökkäyspään pelaaminen on ollut tehotonta ja mielikuvituksetonta. Joukkueen maalinteko on ollut liigan huonointa 14,9%. Siihen on tultava muutos, jos joukkue haluaa taistella pudotuspelipaikoista ja mahdollisesta suorasta puolivälieräpaikaista. Joukkue hävisi muun muassa jakson aikana hyvä vireisille CSKA:lle 2-1 sekä Bearseille tylysti 7-2.

SC Bern – 6 pelattua, joista 3 voittoa, 3 tappiota

Hyökkäys toimii, mutta puolustus ei, missä mättää?

Viime kauden mestari, joka pelaa kaudesta toiseen vain ja ainoastaan mestaruudesta, löytyy jäissä listaukselta hieman poikkeuksellisesti. Suurin syy tähän on joukkueen epätasainen suorittaminen. Maalinteko on toiminut varsin mallikkaasti, inen aka kuminalli laittoi kiekon pussiin 15 kertaa 5 pelatussa ottelussa. Ongelmat löytyvätkin toisesta päästä. Omassa päässä maaliverkko on heilunut turhan tiuhaan kauden alkupuoliskolla, 4,17 päästettyä maalia per ottelu... Jakson päätteeksi kärsitty ruma tappio Belladonnille 7-2 ei varmasti nostattanut tunnelmia joukkueen sisällä. Joukkue luottaa ehkä liikaa erittäin tehokkaaseen hyökkäyspeliin (lue: ineen). Puolustajilla, on ollut liian vähän tukea alkukauden aikana muista pelaajista. kaali ja Fettis ovat liigan ehdotonta eliittiä, mutta he eivät voi yksinään pitää joukkuetta pystyssä. Joukkueen olisi löydettävä yhteinen sävel myös puolustus pelaamisen suhteen. Vai herääkö Bern vasta pelaamaan, kun sitä vaaditaan, ja runkosarja pelaillaan vasemmalla kädellä ja pidetään kortteja piilossa kauden tärkeimpiin koitoksiin?

Lyhdynkeittäjät 6 pelattua, joista 2 voittoa, 4 tappiota

Puolustus on vuotanut alkukaudesta liikaa, mikä lääkkeeksi?

Lyhdynkeittäjien alkukausi on ollut varsin molli voittoinen. Joukkue onnistui jakson aikana voittamaan vain Golden Knightsit dl-päivänä 4-3 ja., sekä Bearsit 4-6 vieraskaukalossa. Muuten peliotteet olivat liian ailahtelevia ja muutama ottelu muistuttikin enemmän rusettiluistelua kaukalossa kuin jääkiekkoa. Joukkue kärsi varsin suuri numeroiset tappiot Kuolemalle 7-1, sekä Royal Familylle 9-1. Jo ennen kautta ennakossa kirjotettiin siitä, löytääkö joukkue otteisiinsa tasaisuutta. Ensimmäinen jakso näytti sen, että joukkue pystyy voittamaan sarjan kärkijoukkueita jos peli kulkee pelaajien haluamalla tavalla. Muutamat rumat tappiot jakson aikana sen sijaan osoittivat joukkueen akilleenkantapään: motivaatio ottelusta toiseen. 5,17 päästettyä maalia on auttamatta liikaa, jos joukkue haluaa taistella kauden aikana pudotuspelipaikasta. Joukkueen hyökkäys on operoinut suhteellisen tehokkaasti, koska maaleja on pystytty tekemään vähäisistä paikoista huolimatta kohtuu hyvällä prosentilla. Mutta suurin kysymys kuuluukin, löytyykö omanpään pelaamiseen ryhtiä ja saadaanko peliä tiivistettyä, sen me näemme kauden aikana!