Puolivälieräennakko: KISIS – BEANS

Artikkeli
 


Raiqlipojan elämän kevät 

KalPan yli säälikierroksella kävellyt Caribbean hyökkää Kisastudion kimppuun valtavan momentumin turvin. Odotetusti hurjalla tehokkuudella heikompaa vastustajaansa höykyyttänyt raiq takoi ottelusarjaan 13 pisteen tehot. Beansin numero uno, hersyvä ja kiistanalainen, raiq on muutakin kuin joukkueensa identiteetin luoja ja pääasiallinen kontakti. Monen muun liigan eliittilaukojan tavoin raiq elää tilasta. Aina sitä ei ole Caribbeanissa ollut tarjolla. Joukkueen pelitapa on kuitenkin huonoimmillaankin ollut liigataipaleensa aikana ennakkoluuloton ja positiivisen aggressiivinen. Sopivaa, menestymiskykyistä kokoonpanoa ja raiqn pelityyliä imartelevaa tukea ei ole kuitenkaan koskaan täysin löydetty. Phoenixissa pelatessaan raiq loi ylioffensiivisella asenteellaan sopivan kontrastin alla makaavaan kolmikkoon. Caribbeanin kauden suuri löytö ja raiqn pelin täydentäjä on PatiLaine. Liigan kuumimpiin hyökkääjiin kuuluva, aiemmin parhaiten ylemmän puolustajan tontilta muistettava, Pati on Beansin SE puuttuva palanen. Monipuolisesti liikkuva, yllätyksellinen, ilkeä, härski ja vielä raiqkin enemmän keskustelua herättävä hyökkääjä on kauden mittaan ollut parhaimmillaan pitelemätön. Komeiden tehojen ja pelin rytmityksen lisäksi PatiLaine on vuosien puolustajan roolituksen myötä myös erinomaisen rauhallinen omassa päädyssä. Myönnettäköön tosin että miehen rooli Godsentissa oli enemmänkin “kolmas hyökkääjä”. Liigassa mölyt ovat toistaiseksi pysyneet mahassa mutta huippupelaajan taustalla on niin pitkä vuosien kultivoima pötkö yleistä älämölöä että Beansin asiallisuus ja chätin rauhoitus on asetettava edes jollain tasolla kyseenalaiseksi. PatiLaine – raiq on odotetusti Superliigan tämän kauden poffien kiistanalaisin kärkipari. Yllättävämpää onkin että joinain päivinä, tämän kauden vireellä, he voivat olla myös paras. 

 1/2019 Caribbean muistuttaa paikoitellen muutaman kauden takaista Phoenixia, vaikka onkin selkeästi verrokkiaan hyökkäysorientoituneempi. Myös PHR:ssä raiqn kanssa pelannut Flock on kantanut vastuun alemman puolustajan tontista. Henkilökohtaisia meriittejä tavoitellessa Flock kärsii Beansin pelifilosofiasta. Joukkue on sijoittunut vasta yhdeksännelle sijalle liigan puolustustilastossa. Näiltä sijoilta harvoin kaivetaan Norrisvoittajia mutta Flockin monipuolisuus tuli jo vesisika nickillä esiin. Äärimmäisen vaikeasti ohitettava, maltillinen, puolustaja on Bernin miiqn ohella Superliigan lahjakkaimpia kiekollisia alempia pakkeja. Flock on uransa aikana varioinut rooliaan ja pelipaikkaansa. Tämä myös näkyy jäällä pitkälle jalostuneena pelisilmänä. Flockin parina kauden mittaan nähty supervahvistus nut on täyttänyt roolinsa rutiininomaisella varmuudella ja takonut siinä ohessa kunnioitettavat 50 pistettä runkosarjassa. Caribbeanin suuria luksuksia on se että molemmat puolustajat kykenevät luontevasti pitämään kiekkoa ahtaissa väleissä. Toisaalta joukkueen linjojen väliset etäisyydet ovat pahimmillaan venyneet suht reippaiksi. Ylemmän puolustajan roolissa nutin tulee olla hereillä kaventamassa välejä. Erityisen tärkeää tämä on Kisiksen tapaista, keskialueen dominanssiin pyrkivää, joukkuetta vastaan. 

Kestääkö Dosian ja raiqn idylli poffien loppuun asti?


“Meidän peli”
 toimii mutta Jaskaako enää 

 Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen lepovuorossa viettänyt Kisastudio suoriutui runkosarjasta odotetun vakuuttavasti, esittämättä kuitenkaan muutaman vuoden takaisia totaalidominanssin merkkejä. Viimeisen kierroksen CSKA voitto varmisti B lohkon kakkossijan ja ennakoidun suoran jatkopaikan puolivälieriin. Kisis jatkaa odotetusti pelaamalla “omaa peliänsä”. Pelipaikat vaihtelevat villisti, ratkaisijoita tulee toisesta, kolmannesta ja neljännestä aallosta. Rännikiekon kautta aukeaa tilaa ja aina on joku vapaana. Miksi? Siihen on koitettu aika pitkään Superin sisällä miettiä syytä eikä dilemma ole näemmä kovin selkeästi ratkennut kun Kisis jatkaa tutuilla poluillaan. Itse puolustajana räyhään aina hyökkääjilleni että Kisistä vastaan todennäköisin laukoja ei koskaan ole se pelaaja joka on hyökkäyksen kriittisessä vaiheessa kiekollisena, vaan se lusmu joka on jäänyt ruudun ulkopuolelle, tausta-aaltoon, hiipimään. Kisastudio on Kiekon hienoimpia franchiseja juuri sen takia että se on muutakin kuin kokoelma pelaajia hakkaamassa sitä samaa Humbakiekkoa, johon suurin osa Kiekosta on nojautunut vuodesta –04 asti. Kiekossa on valtavasti tilaa pelillisille ja taktisille innovaatioille ja Kisis on kirkas valopilkku tämän saralla. 

 Eri asia on sitten kuinka tehokasta tai tuloksellista on erota muusta porukasta. Kisis on myös oman pelityylinsä uhri siinä mielessä että sen ylireaktiivinen varmistusmalli puurouttaa joukkueen pelin nopeasti. Onneksi on Jaska. Jaska on Kisikselle kaikki kaikessa juuri nyt, tai oikeastaan ollut jo pitkään. Tämän kauden suvereenisti paras ylempi puolustaja oli tehollisesti mukana 74%:ssa joukkueen maaleista runkosarjan aikana ja dominoi pelinkulkua hyökkäyspäässä mielinmäärin. Jaskalla ei ole hyökkäysuuntaan suurempia puutteita. Mies laukoo erittäin monipuolisesti, ei vain kriittisiltä “high scoring chance” -pisteiltä vaan myös odotettua kauempaa ja vaikeammasta kulmasta. Jaskan ohella FääF ja anton pyrkivät hakemaan ratkaisuja yllättävistä kulmista. Kuoleman perälän tyylisiä jalostusyrityksiä nähtäneen myös Beansia vastaan. Beansin kannalta taktisesti huolestuttava linjojen välinen kuilu on täynnä ratkaisualttiita vastustajia. Jos Jaska löytää toistuvasti tilan taskusta, raiq voi keskittyä rantapallojen kanssa pelailuun. Jaska on prioriteetti numero yksi, anton on toinen. Suotta tiiviin joukkuepelin rivisuorittajaksi leimautuva anton pelaa hienoa kautta. Ärhäkkä, nopeasti reagoiva hyökkäjä muokkautuu helposti osaksi Kisiksen formua mutta muistuttaa hetkittäin jopa nitrikin tapaista näätämäistä saalistajaa. Pisteiltä anton on tappavan tehokas. 

 Muzzinin jäätyä Norriskautensa jälkeen reserviin Kisis oli kauden alla alempaa puolustajaa vailla. Hienosti rooliin astunut Kaarto on niin ilmeinen vahvistus joukkueelle että on erikoista etteivät polut olleet kohdanneet aiemmin. Kaarto on hybridipelaaja sanan varsinaisessa merkityksessä. Anaheimissa käytännössä kaikkia kentän rooleja kokeillut veteraanipelaaja osaa reagoida positiivisella tavalla muiden liikkeisiin. Caribbean tulee nuuskimaan ylhäältä. Varsinkin raiq suoranaisesti kärkkyy vastustajan alimmalla linjalla, tai jopa sen alapuolella jos hiuksenhienokin mahdollisuus riistoon on olemassa. Kisiksen peli perustuu pitkälti rutiiniin ja luottamukseen. Luottoon siihen että jos Kaarto leikkaa sisälle, joku seuraa raiqn pois. Katsoin muutaman heikomman pelin runkosarjasta joissa Kisastudion varmistus petti useamman kerran juuri rohkean varmistuskulttuurin myötä. Kisis on Superliigan parhaita puolustavia joukkueita mutta sen pakka on murrettavissa mikäli joukkueen luotto “meidän peliin” horjuu. Beans uskaltaa repiä Kisiksen alinta linjaa ja sen mahdollisuudet tulevat pitkälti nojaamaankin siihen kuinka hyvin se pystyy tämän lisäksi tukkimaan taustanousut. Spearsin muistikirjan salattuja sivuja.


Arvio: 

Hurmioksellinen Caribbean pistää pasmat sekaisin ja rynnii yllätyksellisesti 3-2 voitoin välieriin ja kohti valoisempaa huomista. 

Tietoja
Kirjoittanut: Django
Julkaistu: 28.01.2019 23:33
Luettu: 992 kertaa

Kommentit (5)

kesä2018, 29.01.2019 01:28
Kokeeko kirjoittaja että asiallisuus ja nk. älämölö vaikuttaa pelillisesti jollain tapaa ottelun tapahtumiin? Miksi siitä on sitten mainittu ja vain toisen joukkueen osalta?
raiq, 29.01.2019 02:48
Huh! Erittäin hyvä ja kattava ennakko. Mukava nähdä laajempaaki näkemystä, ku vaan pelillisiä seikkoja. Kiitos
Jaska, 29.01.2019 03:14
Kaikin puolin loistava ja asiavirheetön ennakko. Varmaan paras ennakko mitä Kisiksestä on ikinä kirjotettu, näkee että kirjoittajalla on tietämystä molemmista joukkueista -b
jupazu, 29.01.2019 09:12
Hyvää duunii Django -b
Musse, 29.01.2019 09:29
GL HF

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.