Spekulointia kulmacornerista!

Artikkeli
Viikonloppuna piti julkista Superliigan seuraava kausi käyntiin, mutta Kiekkoliigan kaatuessa liian vähään osallistujamäärään, Superliiga sai valtavan osallistujamäärän ja aloitusta jouduttiin siirtämään. Vaikka vahvasti näyttää siltä, että divari olisi tulossa niin spekuloidaan silti.

Tästä päästäänkin ensimmäiseen kysymykseen: Miksei hakijat hakeneet kiekkoliigaan?
Superliigaan hakevista joukkueista moni olisi kyennyt varmasti haastamaan nykyisiä Kiekkoliigan joukkueita ja taistelemaan mitaleista. Esimerkiksi Evolution Uvex tai Huittisten Huima, molemmat joukkueet täynnä liigapelaajia. En tiedä sitä, kuinka moni Kiekkoliigan joukkueista olisi lopettanut tuon kauden jälkeen, että olisiko näistä muutamasta joukkueesta + mahdollisista Superliigan kovimmista joukkueista, jotka olisivat voineet siirtyä mielestäni tasonsa perusteella Kiekkoliigan puolelle halutessaan, ollut kuitenkaan apua.

Divari vai karsinnat

Superliigaan oli hakijoita 19 joukkuetta + Helsingin Jokerit, joka totuttuun Länsi-Pasilan tyyliin ilmoittautuu mukaan myöhässä. Kuitenkin hakijoita oli siis 20 joukkuetta, joista suurin osa täyttää leikitellen liigan kriteerit hallikapasiteetin, lipunmyynnin, sekä tietenkin pelillisen tasonsa ansiosta. Tiedossani ei ole kuinka moni nykyisistä joukkueista lopetti ja kuinka moni jatkaa. Tietääkseni ainakin kolme joukkuetta joutui jättämään pelin kesken ennen kuin runkosarja tuli päätökseen, joten ainakin kolme liigapaikkaa olisi siis tarjolla.

Karsinnat

Leikitellään ajatuksella, että johtokunta päättäisi pitää karsinnat ja liiga jatkuisi kahdella lohkolla. Jokainen viime kauden joukkueista on tietenkin ansainnut paikkansa liigassa, jonka takia uudet joukkueet karsivat liigaan. Joukkueet arvottaisiin Fettiksen tai Falcon samettisin käsin hatusta vetämällä paperitupolla toisiaan vastaan. Kymmenen paria vastakkain ja viisi sarjapaikkaa tarjolla. Tässä vaiheessa voi ilmoittaa, ettei Jokereiden lappua ollut edes hatussa, kun kiekon oma Hjallis Harkimo Pavelski on antanut suuren salkun täynnä 50€ seteleitä johtokunnalle päin. Eli ei ihme, että Jokerit tekevät niin suurta rahallista tappiota kaudesta toiseen. Palataan siitä huolimatta siihen mihin jäätiin, eli kymmenen paria – viisi sarjapaikkaa. Hyvällä säkällä arviolta huonoimmiksi näistä joukkueista pääsisivät toisiaan vastaan. Kuitenkaan sekään ei riitä, kun finaalikierroksella tulisi suoraan noutaja. Huittisten Huima, Evolution Uvex, Hc Tyrmäys, The Presidents, Anaheim Mighty Ducks, fc koira (HC TeamJoukkue), Kauniit ja Rohkeat, siinä vasta osa näistä tasokkaista joukkueista, jotka kilpailevat samoista sarjapaikoista. Anaheim, fc koira, HC Tyrmäys olivat Kiekkoliigassa kaikki neljän parhaan joukkueen sijoilla. Mitä jos jotkut noista hienoista ja kovista seuroista joutuvat heti ensimmäisellä kierroksella vastakkain? Toinen tippuu ja toinen saa luultavasti vielä yhden kovan joukkueen vastaan toisella ja ratkaisevalla kierroksella, jolloin taas yksi kova tippuu. Haluavatko he odottaa näissä legendaarisissa seuroissa vielä kauden verran, että pääsisivät taas yrittämään uudestaan liigaan paremmalla ja todennäköisemmällä tilaisuudella, vai kuopattaisiinko seura kakkosnick joukkueeksi, mene ja tiedä. Varmaa on vain se, että kaikki joukkueet eivät tule mahtumaan suurella todennäköisyydellä liigaan.

Divari

Toisena vaihtoehtona näkisin liigan ja kahden lohkon kanssa divarin, mistä sitten mahdollisuus nousta liigaan ensi kaudeksi. Tästä päästäänkin pohtimaan ehkä suurinta kysymystä: Onko järkeä pistää jo edellä mainittuja joukkueita hakemaan vauhtia divarista? Jaksavatko nuo suurtakin suuremmat joukkueet hakea höntsäten huonompiaan vastaan, muutaman kauden ajan vauhtia divarista, kun kuitenkaan luultavasti kaikki eivät vielä mahdu ensikaudella liigaan. Myös tässä tilanteessa voi olla mahdollista joukkueiden hajoaminen tai kakkosnick tiimiksi siirtyminen. Jos näin pääsee käymään, on samat pelaajat pian yhtä monessa joukkueessa kuin Haverisella kakkosnickejä. Huhuissa on myös täällä kulmakuppilassa kuulunut sellaista, että johtokunta sijoittaisi oman näkemyksensä mukaan nykyiset ja tulevat joukkueet mielestään parhaalla näkemällään tavalla divariin tai liigaan, miltä joukkueen taso heidän mielestään näyttää. Haluaako kukaan nykyinen liigassa jo oleva joukkue menettää liigapaikkaansa ja siirtyä divariin ns. ”parempien” edestä. Tämä ratkaisu tulisi suututtamaan monet pelaajat, jotka joutuisivat tämän kohtalo runtelemaksi, mutta olisiko parempi aloittaa nouseminen divarista ja hyviä pelejä pelata, kuin olla heittopussina liigassa?

Kaikilla on omat mielipiteet asiaan ja omat salaliittoteoriat foliohattuineen mielessä, mutta me emme voi kuin odottaa johtokunnan päätöstä.

Oikein mukavaa päivänjatkoa kaikille ja odotetaan jännityksellä mitä seuraava kausi tuo tullessaan!
Tietoja
Kirjoittanut: Jesben
Julkaistu: 22.11.2017 20:12
Luettu: 1723 kertaa

Kommentit (6)

raivolzu, 22.11.2017 21:05
töihin
vekara, 22.11.2017 21:32
Moi, Hyvää duunia Superliigalta! Odotan mielenkiinnolla kautta, jota tulen varmasti seuraamaan jossain määrin, vaikka en itse pelaakaan. Nostetaan pöydälle omia ajatuksia sarjajärjestelmästä. Jotenkin nää asiat vaan kiehtoo kaudesta toiseen. Sarjajärjestelmää ja -systeemiä suunniteltaessa pitäisi mielestäni pohtia, 1. miten säilyttää mahdollisimman monen joukkueen motivaatio kauden alusta kauden loppuun asti korkealla ja 2. millainen on oikeudenmukainen sarjajärjestelmä kaikille. Uskoisin, että lähes kaikki Superliigaan hakeneet joukkueet haluavat menestyä. Jos hakenut joukkue valittaisiinkin "vain" divariin, tuskin kiinnostusta löytyy yhtä paljon. Toisin sanoen mitä motivoivampi sarjajärjestelmä kehitetään, sitä vähemmän joukkueita kaatuu kauden aikana. Kannatan vain yhtä sarjatasoa, johon on kuitenkin ripoteltu tarpeeksi motivoivia elementtejä pitkin kautta. 34 joukkueen sarjassa väistämättä tullee kaatumaan useampi jengi, eikä siihen valitettavasti auta mikään motivointikeino. Aloitetaan kausi A- ja B-lohkolla, joihin molempiin arvotaan 17 joukkuetta. Todellisuudessa molemmista lohkoista kaatunee pari joukkuetta kauden aikana, jolloin noin 15 pelaa kautensa loppuun - jos sitäkään. Lisämotivaatiota kauden loppuun asti pelaamiseen muodostetaan sillä, että sijat 7-10 pelaavat sääliplayoffit ja sijat 11-12 varmistavat liigapaikan seuraavalle kaudelle. Eli mitä pidempään säilyy mahdollisuus playoff-paikasta, sitä todennäköisemmin joukkue ei kaadu. Hieman heikommin pärjännyt joukkue voi puolestaan ylläpitää motivaationsa kauden loppuun asti sillä, jos mahdollisuus seuraavan kauden liigapaikasta on virallisesti olemassa. Tasoerot tulevat todennäköisesti olemaan suuria, minkä vuoksi ajatus erillisestä liigasta ja divarista kuulostaa järkevältä. Tietysti pelit voitaisiin myös päättää esimerkiksi 8 maalin maalieroon, mutta valitettavasti pistepörssikilpailun takia pelien lopputuloksista tultaisiin tarkoituksellisesti muodostamaan mahdollisimman suurinumeroisia (esim. 14-6 vrt 8-0). Toisaalta tähänkin voisi kehitellä jonkun porkkanan. Esimerkiksi vähiten A-lohkossa ja B-lohkossa maaleja päästänyt joukkue voitaisiin palkita ylimääräisellä virtuaalipalkinnolla tai pelimerkeillä. Spekuloin mielelläni lisää, joten saa kysyä ja inttää vastaan. t. vekara
FääF, 22.11.2017 21:56
Mielestäni tällä nykyisellä joukkuemäärällä olisi mahdollisuus toteuttaa jotain uutta ja mielenkiintoista. Ehdotan ensikaudelle kokeiluun NHL tyylistä sarjajärjestelmä. Jaettaisiin joukkueet 2 konferenssiin ja 4 divisioonaan. Saataisiin 2x 8 joukkueen ja 2x 9 joukkueen divisioonaa. Pelejä joukkueille tulisi sopivat 23-24 kpl ,jos omaa divisioonaa vastaan pelattaisiin 2x ja oman konferenssin toista divisioonaa 1x. Tällöin ns. kovat joukkueet jakautuisivat tasaisesti eri divisioonien välille ja jokaisella joukkueella olisi realistinen mahdollisuus päästä pudotuspeleihin menestymään. Myös runkosarjassa säilyisi mielenkiinto, sillä peleillä olisi oikeasti merkitystä, eikä yksikään ensikauden joukkueista ole ennakkoon niin heikko etteikö oman divisoonan top 4 sijoille olisi mahdollista päästä. Tasoeroja on tietysti parhaimman ja huonoimman joukkueen välillä paljonkin, ja joissain otteluissa saatetaan nähdä suurinumeroisia murskavoittoja. Tämä on lähinnä vain hyvä mahdollisuus kehittyä pelaajana ja joukkueena. Mainitsen vielä että puolustaminen on pelissä tehty helpommaksi, ja eteenkin liigapeleissä uskon että myös kärkijoukkueet ovat yllätettävissä. Kärjen jälkeen keskikasti on kuitenkin erittäin tasainen kuten viimekaudella Superliigassa nähtiin. Omasta mielestä divarin käyttöönottaminen pelin nykytilassa on huono idea. Väitän myös, että divariin joutuvista joukkueista prosentuaalisesti iso osa kaatuisi kesken kauden. Annetaan jokaiselle joukkueelle mahdollisuus suurimpaan palkintoon ja tehdään pelistä mielenkiintoinen mahdollisimman monelle. t:Yhdys_Sana_Monsteri
vekara, 22.11.2017 22:39
Jatketaan vielä omaa pohdintaani ja lisätään ajatuksia, joita tuli FääFin kirjoituksesta. Nyt kun joukkueita tosiaan on todella paljon, tekee mieli kokeilla hienoja kikkailuja, joita ei ole ennen kokeillut. Neljän divisioonan joukkue kuulostaa innostavalta, mutta todellisuus voi olla ihan toista maata. Helposti käy niin, että jotkut joukkueet pitävät arvontatulosta epäoikeudenmukaisena ("miks kaikki kovat joukkueet arvottiin meidän divisioonaan") ja jo pelkästään tämän takia jättävät leikin kesken. Mitä yhtenäisempi sarja ja vähemmän divisioonia/lohkoja on, sitä oikeudenmukaisempi sarja on kaikille. Itse myös pelaisin mielelläni mahdollisimman useaa eri joukkuetta vastaan kuin useaa kertaa samaa vastaan. Mietin myös, voisiko jokaiseen periodiin/jaksoon (monta niitä nyt sitten tuleekaan) sisällyttää jonkun lisämotivaatiota tuovan asian. Huonosti menneen jakson jälkeen ei vaivuttaisikaan epätoivoon, vaan pystyttäisiin aloittamaan kilpailu seuraavan jakson voitosta tasapisteistä (=nollista) muiden kanssa. Lisäpisteitä en lähtisi jakamaan, ettei mene ihan sirkukseksi nämä ideani, mutta jotain muuta, mitä? Mielestäni ns. huippujoukkueille pitäisi antaa enemmän motivaatiota runkosarjaan. Itseäni ainakin ärsyttää kovien joukkueiden löysä runkosarjapelaaminen ja loppurunkosarjan taktikointi playoff-vastustajaa mietittäessä ("jäädään mieluummin kuudenneksi kuin viidenneksi, jotta saadaan omasta mielestämme helpompi vihu poffeihin"). Poistetaan tämä elvistely sillä, että runkosarjan A-lohkon 4 parasta saavat paremmuusjärjestyksessä valita playoff-vastustajansa B-lohkon 5-8 sijoittuneista ja päinvastoin. Tällöin perseilijäjoukkueella on se uhka, että toisen lohkon paras valitsee ekana heidät poffeihin. Tämän vuoksi kannattaa panostaa päästä neljän parhaan joukkoon.
Aho, 28.11.2017 17:20
oispa töitä
Juraj, 29.11.2017 07:17
Valitettavasti on...

Kommentoi

Kirjaudu sisään, jotta voit kommentoida.